Στο αρχείο τα μπλόκα των οπαδών της ΑΕΛ


Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στο ύψος του Ευαγγελισμού

Ευχάριστα είναι τα νέα για 65 οπαδούς της ΑΕΛ οι οποίοι από το καλοκαίρι του 2011 διώκονταν ποινικά επειδή πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, για την παραμονή των «βυσσινί» στη Σούπερ Λίγκα, καθώς πλέον η υπόθεσή τους μπήκε στο αρχείο με τον νόμο 4411/16.

Πρόκειται για δύο κινητοποιήσεις που έγιναν την περίοδο που η ΑΕΛ δεν γνώριζε σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί λόγω του σκανδάλου με τα στημένα παιχνίδια που είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα με βασική αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής της ΑΕΛ για την επικύρωση της βαθμολογίας από τη διοργανώτρια αρχή. Η πρώτη κινητοποίηση ξεκίνησε λίγες μόνο ώρες μετά την πρώτη προπόνηση των «βυσσινί» (11 Ιουλίου) στο AEL FC Arena και χιλιάδες κόσμου οδηγήθηκαν στον κόμβο της Βιοκαρπέτ αρχικά και προχώρησαν πάνω στην εθνική οδό. Η δεύτερη κινητοποίηση έγινε λίγες ημέρες αργότερα (20 Ιουλίου) και αρκετές εκατοντάδες φίλοι της ομάδας, βρέθηκαν στο ύψος του Ευαγγελισμού όπου και διαμαρτυρήθηκαν. Οι 65 φίλοι της ομάδας (48 και 17 για κάθε περίπτωση) κατηγορούνταν για «παρακώλυση συγκοινωνιών» αλλά με το άρθρο όγδοο του ν.4411/16 εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016. Μεταξύ αυτών των πράξεων και αυτές των φίλων της ΑΕΛ.

Γενικότερα τώρα οι πράξεις που εντάσσονται στο άρθρο αυτό είναι α) τα πταίσματα και β) τα πλημμελήματα, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές. Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παραγράφου 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη. Οι δικογραφίες που αφορούν τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου.

Για την ιστορία, στις 28 Ιουλίου 2011 αποφασίστηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ, ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στη Β’ Εθνική. Μετά από έφεση των ομάδων, αποφασίστηκε η παραμονή τους στην πρώτη κατηγορία, αλλά με αφαίρεση βαθμών από την επόμενη χρονιά. Στις 11 Αυγούστου 2011, η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από το ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο. Η έφεση της ομάδας απορρίφθηκε. Στις 23 Αυγούστου, τελικώς, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν χορηγεί πιστοποιητικό για τη συμμετοχή τόσο του Ολυμπιακού Βόλου όσο και της ομάδας της Καβάλας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και έτσι οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν στην ερασιτεχνική Δ’ Κατηγορία. Η ΑΕΛ την επόμενη περίοδο (2011 – 2012) παρά το γεγονός πως αποδείχθηκε θύμα των στημένων αγώνων, έπαιξε στη Β΄ Εθνική καθώς είχε υποβιβαστεί αφού βγήκε 3η από το τέλος του βαθμολογικού πίνακα της προηγούμενης περιόδου (2010 – 2011).

Πηγή: Ελευθερία

This entry was posted on 3 Δεκεμβρίου 2016, in ΑΕΛ. Bookmark the permalink.