Καβακάς: «Το αποτέλεσμα μας στεναχώρησε αλλά δεν μας απογοητεύει»


Για όλους και για όλα μίλησε ο Τίμος Καβακάς στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα με τον Πανσερραϊκό.

Ο τεχνικός της ΑΕΛ θεώρησε πισωγύρισμα για την ομάδα την ήττα, αναφέρθηκε ονομαστικά στους παίκτες που ήθελε να φέρει τον Γενάρη, ενώ είπε ότι ίσως έκανε λάθος όταν έφυγε από την ομάδα το καλοκαίρι του 2011. Επίσης αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ζεκίνια:

«Ήταν ένα παιχνίδι που το αποτέλεσμα μας στεναχώρησε πάρα πολύ αλλά δεν μας απογοητεύει. Δυστυχώς εκεί που πάμε να κάνουμε κάτι ξανά ξεκινάμε από την αρχή. Και αυτό είναι το άσχημο. Ότι μέσα σε δύο παιχνίδια στην έδρα μας χάσαμε πέντε βαθμούς. Και αυτό είναι το λυπηρό. Ένα παιχνίδι που το χάσαμε από μία στημένη φάση».

-Η απουσία του Πόνσε επηρέασε την εικόνα της ομάδας;

«Δε θέλω να αναφερθώ σε απώλειες και σε δικαιολογίες».

– Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός ότι η ΑΕΛ δεν έκανε σήμερα ούτε μια κλασική ευκαιρία για γκολ;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε κλασική ευκαιρία και προσπαθήσαμε να απειλήσουμε με πλαγιοκοπήσεις, οι οποίες θα είχαν ευτυχή κατάληξη εάν κάναμε μια καλή σέντρα ή μια καλή πάσα αλλά δεν είχαμε καλές τοποθετήσεις. Είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αναγκάσαμε τον αντίπαλο να παίζει στο μισό γήπεδο αλλά δεν σκοράραμε. Είναι και θέμα ρέντας, είναι και θέμα φορμαρίσματος κάποιων παικτών. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή».

-Η μεταγραφική περίοδος έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα διότι στο μέλλον θα έρθουν και άλλες ομάδες εδώ και θα παίξουν με τον ίδιο τρόπο;

«Από ότι δείχνουμε αυτή τη στιγμή είμαστε μια ομάδα που θα πρέπει να κάνει πολλές ευκαιρίες ώστε να πετύχει ένα γκολ. Δεν έχουμε τον παίκτη που θα μας βάλει 15 και 20 γκολ. Μέσα από τη δουλειά θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να ανοίγουμε τις άμυνες. Θεωρητικά πάντα είναι πιο εύκολο να πάρεις ένα παιχνίδι όταν ανοίξεις νωρίς το σκορ. Δυστυχώς εμείς δεν το έχουμε καταφέρει αυτό. Σήμερα ήμασταν καλοί μέχρι το 35΄ αλλά από εκεί και πέρα χάσαμε την ηρεμία μας. Στο δεύτερο ημίχρονο βάλαμε όλους τους επιθετικούς που είχαμε αλλά δεν σκοράραμε. Το άσχημο είναι ότι τη νίκη στην Καλλιθέα την πληρώσαμε πολύ ακριβά με τους τραυματισμούς ενώ σήμερα δεχτήκανε και ορισμένοι παίκτες κάρτες που θα μας λείψουν στη συνέχεια. Είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα και θα πρέπει να βρούμε λύσεις».

– Η ήττα μας πάει πίσω;

«Σίγουρα μας πάει πίσω. Θα είχαμε 36 βαθμούς τώρα και έχουμε 33 ενώ μας πέρασε και ο Πανσερραϊκός. Θα ήμασταν εμείς στην τριάδα που αυτός ήταν και ο στόχος μας όταν ήρθα στην ομάδα. Ότι με την έναρξη του δευτέρου γύρου θα πρέπει να ήμαστε στην τριάδα».

– Είχατε πει μετά το ματς με τον Βύζαντα ότι η ΑΕΛ μπορεί να βγει πρωταθλήτρια. Συνεχίζεται να το πιστεύετε;

«Πάντα πιστεύω αυτή την ομάδα. Είναι δύσκολα τα πράγματα δεν είναι εύκολα διότι υπάρχουν πολλές καλές ομάδες και παίζουν για τον ίδιο στόχο. Η νίκη σήμερα θα μας έδινε και ώθηση. Έχουμε πολλά και δύσκολα παιχνίδια μπροστά μας. Δεν υπάρχουν εύκολα ματς. Και της Τετάρτης με την Επανομή δύσκολο είναι. Όπως και μετά με τα Γιαννιτσά».

-Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να χρησιμοποιήσετε τον Χασομέρη σε ρόλο αντί-Πόνσε;

«Κάποιες φορές τα προβλήματα σε αναγκάζουν να βρίσκεις λύσεις. Το κάναμε κάποια στιγμή στην Καλλιθέα. Μέσα από τα προβλήματα αναγκάζομαι και εγώ να βρίσκω λύσεις. Εγώ σήμερα δεν έχω παράπονο από τους παίκτες. Τα παιδιά προσπαθήσανε, παλέψανε αλλά χάσαμε. Εδώ πρέπει να φανούμε ψύχραιμοι και να διαχειριστούμε σωστά την ήττα που κάναμε. Εάν πούμε ότι το άσπρο το κάνουμε μαύρο και να τα καταστρέψουμε όλα καταρχήν θα βγούμε ψεύτες εμείς οι ίδιοι αφού αυτούς τους παίκτες συνεχίζω να τους πιστεύω. Ότι μπορούνε να κάνουμε εξαιρετικά πράγματα. Από εκεί και πέρα θέλουμε πολύ δουλειά και στο επιθετικό και στο αμυντικό κομμάτι και βέβαια είναι και θέμα καθαρού μυαλού όταν ο άλλος είναι μπροστά στην εστία. Και αυτό μας έλειψε σήμερα».

-Μήπως ο Δεινόπαπας θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει σήμερα;

«Τακτικά ο Θανάσης δεν κάνει αυτά που θέλω εγώ. Αυτό είναι το πρόβλημά μου με τον Δεινόπαπα. Και σε κατ’ ιδίαν κουβέντες που έχουμε κάνει του έχω πει ότι είναι ένας παίκτης που έχει ένα χάρισμα να παίζει ένας εναντίον ενός, αλλά αυτό θα πρέπει να το κάνει χρήσιμο για την ομάδα και όχι για τον εαυτό του. Το πρόβλημά του αυτό είναι. Θα πρέπει να μάθει να παίζει για την ομάδα. Όχι ότι παίζει για τον εαυτό του, απλώς τα στοιχεία που έχει σαν παίκτης να τα ξεδιπλώσει με πιο εύκολο τρόπο και όχι να προσπαθεί να περνά τρεις και πέντε παίκτες».

-Υπάρχει μια δυσκολία στο σκοράρισμα. Πρόσφατα έγινε επαγγελματίας ο Τάσος Κρητικός που είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας Νέων. Θα του δώσετε άμεσα ευκαιρίες;

«Η Νέων με το δικό μας πρωτάθλημα έχει μεγάλη διαφορά. Όμως να πω ότι ο Κρητικός είναι ένα παιδί ιδιαίτερα ταλαντούχο και σίγουρα στο άμεσο μέλλον εγώ προσωπικά θα του δώσω ευκαιρίες να παίξει επειδή θεωρώ ότι μπορεί να δώσει πάρα πολλά. Απλώς χρειάζεται αρκετή δουλειά στο κομμάτι αυτό που ζητάει η ομάδα. Να σα πω την αλήθεια είχα σκοπό μέσα από τα καλά αποτελέσματα της ομάδας να τον χρησιμοποιήσω διότι αλλιώς μπορείς και να τον κάψεις. Οπότε θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με τον Τάσο γιατί πρόκειται για ένα παιδί που έχει ποιότητα και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ότι μπορούμε να πάρουμε από αυτόν».

-Δεν μιλάμε μόνο για τον Πόνσε αλλά και άλλοι παίκτες ποιοτικοί όπως ο Καρακώστας, ο Λιαπάκης ο Ραπτάκης είναι εκτός. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να τους αντικαταστήσουν;

«Για αυτό είπα νωρίτερα ότι η νίκη που κάναμε στην Καλλιθέα μας στοίχησε πάρα πολύ. Πάνω που αρχίσαμε να έχουμε ένα σχήμα ως ομάδα ήρθε το ματς της περασμένης Κυριακής να μας αλλάξει όλο το σχεδιασμό. Το να κάθομαι όμως αυτή τη στιγμή και να λέω ότι έχουμε πρόβλημα εδώ και εκεί δεν μας βοηθάει. Εγώ σαν προπονητής θα πρέπει να κοιτάω τη συνέχεια της ομάδας και όχι ποια είναι τα προβλήματά της, Εγώ θα πρέπει να τα λύσω. Εάν η ομάδα δεν παρουσιάστηκε και δε δημιούργησε όπως έπρεπε είμαι υπεύθυνος εγώ. Γιατί είμαι υποχρεωμένος να βελτιώσω την απόδοσή τους. Και θέλω να πω και κάτι άλλο. Κλάψανε μια Κυριακή, κλάψαμε δύο Κυριακές, κλάψαμε τρεις Κυριακή στην τέταρτη τους άκουσε ο καλός θεούλης και τους βοήθησε. Δείτε τι δηλώσεις έχουν κάνει τις τελευταίες αγωνιστικές. Και σήμερα είπανε ότι η διαιτησία ήταν καλή και ότι κερδίσανε δίκαια. Κακά τα ψέματα το αποτέλεσμα μετράει».

«Χαρά και τιμή μου να ανέβει η ΑΕΛ»

Στη συνέχεια έκανε παρέμβαση ένας φίλαθλος της ΑΕΛ και ζήτησε από τον Καβακά να του εγγυηθεί ότι η ομάδα στο τέλος της χρονιάς θα κερδίσει την άνοδο στη Σούπερ Λίγκ. Ο τεχνικός της ΑΕΛ εμφανώς συγκινημένος επεσήμανε:

«Αυτό που είπα εξαρχής όταν ήρθα εδώ ήταν ότι θα προσπαθήσω να σας πείσω για την προσπάθεια που θα κάνουμε για να βγάλουμε την ομάδα. Ήρθα σε μια δύσκολη στιγμή για την ομάδα. Υπάρχουν πολλοί οπαδοί σαν τον Γιάννη και τους καταλαβαίνω. Έχω δώσει το λόγο μου ότι θα δουλέψω και δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για την ομάδα. Θα είναι χαρά και τιμή για εμένα η ομάδα να καταφέρει το στόχο της. Τα πράγματα γνωρίζουμε όλοι ότι είναι δύσκολα. Όμως πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουμε μια πολύ καλή ομάδα όπως είναι και οι άλλες. Και θα πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα πράγματα όταν πάνε καλά. Είμαι ειλικρινής απέναντί σας και δεν έχω να κρύψω τίποτα. Να ξέρετε ότι η ομάδα έχει κάνει προσπάθειες για να ενισχυθεί αλλά δυστυχώς οι ποδοσφαιριστές δεν ήρθανε. Η ομάδα μπήκε στη διαδικασία να ενισχυθεί. Ότι κριτική κάνετε σας δίνω το λόγο μου ότι δε διαβάζω ούτε εφημερίδες, ούτε ακούω ραδιόφωνα αλλά μου τα λένε. Οι καλοθελητές. Έχω πάρει την απόφαση να μην διαβάζω. Ξέρω ότι είναι μια ομάδα που βάλλεται από τα ΜΜΕ διότι είναι μια μεγάλη ομάδα. Εγώ θα πρέπει να είμαι προσηλωμένος και συγκεντρωμένος στη δουλειά μου. Αλλά ότι κάνω το κάνω συνειδητά και επαγγελματικά».

-Μα δεν είναι προτιμότερο να τα διαβάζετε εσείς ο ίδιος παρά να σας τα μεταφέρουν άλλοι;

«Εγώ εάν μπω σε μια διαδικασία να ακούω όλα τα ραδιόφωνα της Λάρισας θα χάσω το στόχο μου. Καλύτερα να ασχολείστε μαζί μου μέσα από τις επιτυχίες της ομάδας παρά εγώ να κάτσω να αναλώσω το χρόνο μου που είναι πολύτιμος. Εμείς θέλουμε η ομάδα να παίξει στη Σούπερ Λίγκ και η χαρά που θα πάρουμε θα είναι απερίγραπτη. Ξεκίνησε μια χρονιά που κανείς δεν πίστεψε ότι η ομάδα θα ανέβει. Με την πάροδο του χρόνου ξεκίνησαν οι προσδοκίες οι οποίες όσο περνούσε ο καιρός μεγάλωσαν. Και τώρα ρίξαμε μια κλωτσιά και ξεκινάμε από την αρχή. Αυτό είναι και θέμα νοοτροπίας».

-Δεν μπορούσε να έρθει ένας σέντερ φορ από το εξωτερικό με 50.000 ευρώ;

«Θέλετε να σας πω ονόματα για να δείτε που στοχεύαμε. Το πρόβλημα δεν ήταν τα λεφτά. Η ομάδα θα ξόδευε ένα ποσό για έναν παίκτη που θα έπαιζε μπροστά. Εγώ, όμως δεν μπορώ να πάρω ένα ρίσκο ξέροντας πως λειτουργεί το σύστημα στέλνοντάς μου ένα e-mail ή ένα dvd από καλύτερες φάσεις. Να πληρώσω ένα ποδοσφαιριστή 70 και 80.000 ευρώ για ένα εξάμηνο δεν μπορώ να πάρω μια τέτοια ευθύνη. Γιατί αυτός ο παίκτης αν ερχόταν και δεν έπαιζε την ευθύνη θα την είχα εγώ. Και εγώ αν στείλω ένα dvd με τις καλύτερες στιγμές μου ως παίκτης θα με πάρουνε. Εμείς πήγαμε σε λύσεις οι οποίες τις γνωρίζαμε. Όπως ο Ουντότζι, ο Κυβελίδης, ο Μαρκόφσκι και ο Μαραγκουδάκης. Και όχι έναν. Αλλά δύο θα παίρναμε. Παίκτες που αν ερχόταν θα μας βοηθούσαν άμεσα. Δεν ήρθε κανένας τους. Η ομάδα έκανε ότι είναι δυνατόν και δεν ήρθαν. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε περίπτωση να αρχίσουμε τα παρακάλια ώστε να έρθουνε. Θέλαμε πολύ να έρθουν αλλά μόνο αν το ήθελαν πραγματικά. Η ομάδα θα πρέπει να αποκτήσει ξανά την αίγλη της και ο κόσμος να πιστέψει ξανά στην ΑΕΛ. Αυτό όμως χρειάζεται υπομονή. Θέλω να πω κάτι που το λέω πρώτη φορά. Ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά εάν δεν είχα φύγει τότε από την ομάδα. Σας το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια. Δεν είναι μόνο θέμα Καβακά. Και για μένα ενδεχομένως θα εξελίσσονταν καλύτερα τα πράγματα εάν είχα μείνει τότε. Γιατί και εγώ είμαι νέος προπονητής. Πέντε χρόνια είμαι προπονητής. Ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα για όλους μας. Ίσως…».

-Χωρίς επιθετικό που να σκοράρει όμως δουλειά δε γίνεται;

«Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να σκοράρουν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σε καλή κατάσταση. Όμως αυτή είναι η δουλειά μας. Να τους φέρουμε σε καλή κατάσταση».

-Με ποιο τρόπο πιστεύεται ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ομάδες που έρχονται εδώ και παίζουν μαζική άμυνα;

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Εκτός και αν πάμε στο διεκδικήσιμο που εμείς δε το θέλουμε. Προτιμούμε να έχουμε μια ομάδα που θα προσπαθεί να οργανώσει και να παίξει με μια λογική στο παιχνίδι της. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε επιθετικούς. Έχουμε αλλά θα πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοσή τους».

-Υπάρχει περίπτωση επανεξέτασης των περιπτώσεων Τσιμπάμπα καιν Ζεκίνια;

«Για τον Τσιμπάμπα όχι. Έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Να πω κάτι για τον Ζεκίνια. Δεν παίζει όχι γιατί υπάρχει η διαφωνία με τη διοίκηση. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Ο Ζεκίνια είναι εκτός ομάδας γιατί δεν είναι καλά. Γνωρίζει κάποιος ότι εδώ και 15 μέρες ο Ζεκίνια μια μέρα κάνει προπόνηση και τρεις κάθεται; Τον τρέχαμε σε νοσοκομεία επειδή δεν ένιωθε καλά; Ένας ποδοσφαιριστής για να παίξει πρέπει να είναι έτοιμος αγωνιστικά. Δεν είναι έτοιμος. Έχει κάποια προβλήματα. Εάν ήταν έτοιμος αγωνιστικά θα έπαιζε. Και τα παιχνίδια που έπαιξε ως αλλαγή – εκτός αν είδα εγώ κάτι άλλο – αυτό μου έδειξε. Και εγώ ο ίδιος θα ήθελα τον καλό Ζεκίνια γιατί μη ξεχνάτε ότι ήρθε στην ΑΕΛ όταν ήμουν και εγώ στην ομάδα επί Κόουλμαν. Ο παίχτης που είδα τότε και του το έχω πει με το παιδί που είδα στη συνέχεια δεν έχει καμία σχέση. Είδα έναν παίκτη διψασμένο να παίξει μπάλα. Και του είπα ότι όταν ξαναδώ εκείνο τον Ζεκίνια καλώς να ορίσει».

Advertisements