Aνακοίνωση ΠΑΕ ΑΕΛ και της ¨Γήπεδο Λάρισας Α.Ε¨.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» την Τετάρτη 30-12-2009 όπου 15 δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο από τον Δήμαρχο Κώστα Τζανακούλη και ότι η «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.» δεν τηρεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατασκευή των γηπέδων τένις και των συνοδευτικών χώρων, ανάγκασε την ΠΑΕ ΑΕΛ και την «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.» να προβούν στη ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με λύπη μας διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό ότι το θράσος περισσεύει σε δηλώσεις και ενέργειες παραγόντων συλλόγων που υπηρετούν το ευγενές άθλημα της αντισφαίρισης και θέλουν να προσφέρουν – πως άραγε; – στον αθλητισμό της περιοχής μας. Περισσεύει μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που δυστυχώς οδηγεί αξιόλογα και αιρετά στελέχη της λαρισινής κοινωνίας, σε βαρύτατα ολισθήματα, όπως η καταγγελία την οποία διαβάσαμε σήμερα στον τοπικό Τύπο, σε βάρος – μεταξύ άλλων – της εταιρείας «Γήπεδα Λάρισας Α.Ε.» και έμμεσα της ΠΑΕ ΑΕΛ 1964. Ως εκ τούτου, η ακραία μορφή που εξέλαβε πλέον η πρόκληση, μας υποχρεώνει να κάνουμε γνωστά τα εξής:

1. Ως προς την ποιότητα των νέων γηπέδων τένις που πλαισιώνουν το έργο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΛ, ο Αθλητικός Σύλλογος Αντισφαίρισης Λάρισας, ο Λαρισαϊκός Όμιλος Αντισφαίρισης, καθώς και όσοι συνυπογράφουν τις θέσεις τους, αγνοούν ή θέλουν να αγνοήσουν ότι η ΓΓΑ είναι η μοναδική αρμόδια αρχή, η οποία και ενέκρινε την επάρκεια και την καταλληλότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, δε, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η κατασκευή έγινε με βάση τα διεθνή πρότυπα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τέθηκαν εξ’ αρχής από την ΓΓΑ.

2. Όλοι στην πόλη της Λάρισας γνωρίζουν ότι η αναπλήρωση των γηπέδων τένις ήταν ευθύνη της πολιτείας, η οποία αργότερα μεταβιβάστηκε με εξαναγκαστικές μεθόδους στον προϋπολογισμό του συνολικού έργου, στερώντας την ΑΕΛ από επενδύσεις, όπως π.χ. η ακόμη πιο δραστική ανάπτυξη και βελτίωση που επί σειρά ετών πραγματοποιεί στο προπονητικό της κέντρο ή η περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση. Επιπλέον, σύμφωνα με την δέσμευση που υπήρξε προς την Δημοτική Αρχή, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πρόοδος των εργασιών να μην σταματήσει την λειτουργία των παλιών γηπέδων και στέφθηκε με σχεδόν απόλυτη επιτυχία.

3. Ο σχετικός νόμος προβλέπει όντως την άνευ ανταλλάγματος ΧΡΗΣΗ των γηπέδων από τους συγκεκριμένους συλλόγους, σε συγκεκριμένες ώρες, κατόπιν σχετικής συμφωνίας. Δεν υπάρχει βέβαια καμία αναφορά στο λειτουργικό κόστος, το οποίο οι συγκεκριμένοι σύλλογοι αρνούνται πεισματικά να αναλάβουν, μη υπογράφοντας το σχετικό συμφωνητικό. Παρ’ όλα αυτά, από την ημέρα ολοκλήρωσής τους, τα νέα γήπεδα τένις χρησιμοποιούνται κανονικά και με ανεξέλεγκτο ωράριο από τους συλλόγους, χωρίς ποτέ να έχουν παραληφθεί επίσημα από αυτούς. Θα πρέπει ωστόσο να γίνει κατανοητό ότι αυτή η συνθήκη δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρο, δεδομένου ότι ήδη φορείς και οργανισμοί όπως το Αθλητικό Γυμνάσιο Λάρισας (ΤΑΔ), έχουν αποδεχθεί τους αντίστοιχους όρους λειτουργίας, απολαμβάνοντας πλήρως και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτούς.

Με βάση τα ανωτέρω, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε κάθε νόμιμη οδό για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ταυτόχρονα όμως μας απασχολεί σοβαρά και από ηθικής άποψης, δεδομένου ότι προβληματίζει αθλούμενα παιδιά και γονείς. Για τον λόγο αυτό καλούμε τους προαναφερόμενους συλλόγους να επεξεργαστούμε από κοινού ένα μοντέλο λειτουργίας, με το οποίο θα αναλάβουμε και το κόστος ηλεκτροδότησης, αρκεί οι σύλλογοι να μην εισπράττουν καμία οικονομική εισφορά από τους αθλητές τους. »

ΓΙΑ ΤΙΣ

«ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.» & «ΠΑΕ ΑΕΛ 1964»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ

Το οξύμωρο και ταυτόχρονα τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι πριν από λίγη ώρα σε παρέμβασή του στη ραδιοφωνική εκπομπή ¨Ο Σκόρερ¨του  Λαζαρου Παπαδούλη ο κ. Βασ. Δικόπουλος διαχώρισε τη θέση του από τους υπόλοιπους 14 και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε , ούτε υπέγραψε , ΟΥΤΕ πολύ περισσότερο συμφωνεί με την εν λόγω καταγγελία. (Μήπως οι καταγγέλοντες έχουν να πουν κάτι;)


Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» που προκάλεσε την παραπάνω ανακοίνωση:


«Τη σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου σε έξι μέρες σύμφωνα με το νόμο ζητάνε από το δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη 15 δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα οι: Σάπκας Ιωάννης, Κλεισιάρης Βασίλης, Κουρσούμη Πόπη, Λαμπρούλης Γεώργιος, Γεωργάκης Δημήτρης, Ζωγράφος Βασίλης, Κουραμάς Δημήτρης, Καλογιάννης Απόστολος, Λυτροκάπης Χρήστος, Μπουσμπούκης Ιωάννης, Καραμπάτσας Κωνσταντίνος, Κουτσομάρκος Νίκος, Γκολφινοπούλου Λίτσα, Σούλτης Γεώργιος, (Δικόπουλος Βασίλης;)γιατί η «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.» δεν τηρεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατασκευή των γηπέδων τένις και των συνοδευτικών χώρων.
Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι τα γήπεδα που κατασκευάστηκαν είναι χειρότερα αυτών που γκρεμίστηκαν ενώ ζητείται από τα σωματεία να πληρώνουν χρήματα για λειτουργικά έξοδα κάτι που δεν συνέβαινε όταν τα γήπεδα τένις ανήκαν στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο.
Για τη μη τήρηση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου ζητείται λοιπόν σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στην επιστολή σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου οι 15 δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν τα εξής: «Είναι γνωστό ότι στο Β` Πυρήνα (Νεάπολη) κατασκευάστηκαν την τελευταία τριετία με χρήματα του ΠΕΠ 2004 , 12 γήπεδα Τένις ( με αποδυτήρια – εντευκτήρια – κυλικεία και άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις) με κόστος περίπου 500.000 ευρώ. Τα γήπεδα αυτά τα χρησιμοποίησαν μέχρι πέρυσι οι σύλλογοι της Λάρισας  ( Αθλητικός Σύλλογος Λάρισας και Λαρισαϊκός Όμιλος Αντισφαίρισης ) για προπονήσεις και τη φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων.
Τα κόστη συντήρησης και διαχείρισης τα είχε το ΕΑΚΛ και κανείς σύλλογος ή αθλούμενος ιδιώτης κατέβαλε χρηματικό τίμημα.

Την 17/1/2008 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας ζητήθηκε από τη ΓΓΑ η παραχώρηση δημοτικής έκτασης 15.066,23 τ.μ. κατά μήκος της περιφερειακής οδού Αθηνών – Τρικάλων, τη μεταστέγαση των γηπέδων τένις, διότι λόγο της δημιουργίας του γηπέδου ποδοσφαίρου, επρόκειτο να καταστραφούν τα ήδη υπάρχοντα 12 γήπεδα τένις και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις.

Το Δ.Σ. Λάρισας αποφάσισε επί λέξη:

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Την κατά χρήση παραχώρηση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού:
α. δημοτικής έκτασης 15.066,23 τ.μ. κατά μήκος της περιφερειακής οδού Αθηνών – Τρικάλων με σκοπό την μετεγκατάσταση των γηπέδων τένις και λοιπών αθλοπαιδιών και
β. Δημοτικών εκτάσεων 2.667,50 τ.μ. και 1.444.78 τ.μ., προκειμένου να ενσωματωθούν στον προβλεπόμενο από την απόφαση του κ. Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, χώρο αθλητικών και συνοδευτικών εγκαταστάσεων και χρήσεων
όπως οι παραπάνω (α) και (β) εκτάσεις εμφανίζονται στα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα με τους εξής όρους :
1. Ο Δήμος Λαρισαίων παραχωρεί τη χρήση των εν λόγω χώρων με τη διαλυτική αίρεση της εντός πενταετίας υλοποίησης των εκεί προβλεπόμενων να κατασκευαστούν έργων. Σε περίπτωση που αυτή η υλοποίηση έργων δεν συμβεί η χρήση των εν λόγω χώρων θα επανέλθει άμεσα στον Δήμο Λαρισαίων.
2. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία των υφιστάμενων γηπέδων τένις από την τεχνική πρόοδο και τη διευθέτηση των εργασιών.
Στην περίπτωση που για τεχνικούς ή για άλλους λόγους, αυτό καταστεί αδύνατο θα μεριμνήσει για τη συντομότερη δυνατή διακοπή της λειτουργίας των γηπέδων. Σε κάθε περίπτωση η διακοπή λειτουργίας θα πρέπει να αφορά στο ελάχιστο δυνατό αριθμό γηπέδων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί διακοπή λειτουργίας όλων των γηπέδων για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.
3. Τα (8) υπαίθρια γήπεδα τένις θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές διεξαγωγής Μεσογειακών Αγώνων και θα χρησιμοποιηθούν για την τέλεση των αγώνων αυτών καθώς και για όλο το πρόγραμμα προετοιμασίας ομάδων και αθλητών για τους αγώνες αυτούς. Ομοίως το σύνολο των γηπέδων αυτών θα διατίθεται πλήρως για μελλοντικές αθλητικές διοργανώσεις αναλόγου εμβελείας.
4. Κατά τη διάρκεια της παραχώρησης θα επιτρέπεται ( άνευ ανταλλάγματος) η διεξαγωγή αγώνων δημοτικών σωματείων, που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρισας, της εθνικής ή διεθνούς αθλητικής ομοσπονδίας, ή η τέλεση σχετικών επίσημων διοργανώσεων, και συνολικά του αγωνιστικού προγράμματος όλων των από την Ομοσπονδία Αντισφαίρισης αναγνωρισμένων σωματείων και συλλόγων. Επίσης χωρίς αντάλλαγμα θα είναι διαθέσιμα όλα τα γήπεδα κατά μέρους του υπόλοιπου χρόνου το όποιο θα συμφωνηθεί με τη ΓΓΑ, για την άσκηση της όλης προπονητικής δραστηριότητας των προαναφερόμενων σωματείων και συλλόγων. Το πρόγραμμα της διάθεσης και λειτουργίας των γηπέδων για την τέλεση αγώνων ή διεξαγωγή επισήμων διοργανώσεων, ή την άσκηση της προαναφερόμενης προπονητικής δραστηριότητας θα καθορίζεται από τον φορέα που θα έχει την ευθύνη, για τη συνολική χρήση, διοίκηση και διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων από κοινού με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Λάρισας, λαμβανομένης πάντοτε πρόνοιας για την καλή την πίστη κατανομή του διαθέσιμου χρόνου των γηπέδων – πέραν των αγωνιστικών διοργανώσεων –κατά τρόπο δίκαιο και ισότιμο σε ό,τι αφορά στις ώρες και ήμερες διάθεσης και σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη ζήτηση εκ μέρους του κοινού.
5. Μετά το τέλος της περιόδου η χρήση περιέρχεται και πάλι στον Δήμο Λαρισαίων.
Η ΓΓΑ υπέγραψε με την Αθλητική Ένωση Λάρισας, σύμβαση παραχώρησης των ακινήτων και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης άρθρο 50 που αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά τι θα ισχύει σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. που έχει ως εξής:
«Κατά τη διάρκεια της παραχώρησης το πρόγραμμα της διάθεσης και λειτουργίας των γηπέδων για την τέλεση και τη διεξαγωγή επίσημων διοργανώσεων ή για την άσκηση της προπονητικής δραστηριότητας θα γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ως άνω υπ’ αριθμ. 22/17.1.2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.
Αντί όλων αυτών έρχεται η «ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.» και ζητά με ιδιωτικά συμφωνητικά υπογραφή από τα σωματεία που προσβλέπει και οικονομικούς όρους χρήσης και άλλους όρους ( υποχρεώσεις σωματείων – ρήτρες – εγγυητικές – έξοδα ΔΕΗ – φυσικές φθορές κ.λπ.) πράγμα που αντίκειται στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στη σύμβαση παραχώρησης.
Ύστερα από τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας άμεσα πρέπει να συγκληθεί, ενημερωθεί και να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου Λάρισας προς υλοποίηση των αποφάσεών του και τη θέση της Δημοτικής Αρχής στα εξής:
1. Εάν είναι ικανοποιημένη η Δημοτική Αρχή από την ποιότητα κατασκευής των γηπέδων τένις που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν τους Μεσογειακούς Αγώνες. Η γνώμη μας είναι ότι είναι κατά πολύ χειρότερα των προηγούμενων εγκαταστάσεων ,και θα πρέπει να κατευθύνεται προς νέα χωροθέτηση και πλήρη απεμπλοκή από το γήπεδο ποδοσφαίρου.
2. Υπεσχέθη να λύσει το θέμα των συνοδευτικών χώρων. Τι σκέπτεται να κάνει;
3. Τελικά σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Δημοτική Αρχή για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των συλλόγων και για να μην αυθαιρετούν κάποιοι;».»